Het eerste (kennismakings)gesprek van ongeveer een half uur is geheel kosteloos. Ook de spreekuren die wij draaien zijn gratis.
Bij een eerste gesprek heeft u uw paspoort of IDkaart nodig. Indien u informatie wenst te ontvangen over bemiddeling, dan hoeft u niets mee te nemen. Als u een brief heeft ontvangen van een advocaat van de wederpartij, dan neemt u die mee. Verder is het handig dat u de belangrijkste papieren meeneemt, zoals een akte huwelijkse voorwaarden of samenlevingsovereenkomst als u voor een scheiding komt. Zijn er nog andere stukken nodig, dan bespreekt uw advocaat / bemiddelaar dit met u.
Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van de route die u kiest. Indien u kiest voor bemiddeling, hetgeen vaak aan te raden is, gelden hele andere doorlooptijden.
Een scheiding waarbij u allebei een eigen advocaat heeft, duurt langer dan een mediation (bemiddeling). Er wordt dan namelijk een processtuk of meerdere stukken bij de rechtbank ingediend door iedere advocaat. Tussen het ene processtuk en het andere zit 4 tot 10 weken en soms langer. Daarna wordt een zitting bij de rechtbank gepland, wat meestal gebeurt op een termijn van 2 tot 4 maanden. Soms volgt daarna binnen 6 weken een tussenbeschikking (lees: tussenuitspraak); er moet dan nog iets gedaan worden in de procedure (bijv. door de advocaten of deskundigen). De eindbeschikking (lees: einduitspraak) laat veelal langer op zich wachten (6 weken in zeer eenvoudige echtscheidingen tot maanden in gecompliceerdere kwesties). De hele procedure kan van bijna een jaar tot twee jaar lang (en soms zelfs langer) duren.
Soms wordt voorafgaande aan de echtscheidingsprocedure of gedurende die procedure een voorlopige voorzieningenprocedure (verkort en versneld) gevraagd in verband met alimentatie, omgang en/of verblijf in de echtelijke woning. Dit verlengt de procedure veelal met weken tot een paar maanden.
De mediation zelf (het gedeelte bij de mediator) wordt behandeld in 2 tot 4 gesprekken. De gesprekken duren 1,5 á 2 uur. De gesprekken worden in overleg met u ingepland en vinden plaats om de 2 á 3 weken. Deze tijd is o.a. nodig om stukken uit te werken en uitzoekwerk/onderzoek te verrichten. Ook is de tijd soms nodig om simpelweg even bij te komen c.q. tanken.
In gevallen waarbij gecompliceerder kwesties spelen en/of een accountant/fiscalist om advies moet worden gevraagd en/of zeer veel vermogensbestanddelen te verrekenen of verdelen zijn, zullen voorgaande nastreef-uitgangspunten nog steeds gelden.
Lees meer.
Lees meer:
> klik hier voor mediation
> klik hier voor echtscheiding met ieder een eigen advocaat
Aan de hand van behoefte en draagkracht wordt de hoogte van alimentatie vastgesteld. De hoogte van de behoefte en de hoogte van de draagkracht worden berekend in een speciaal daartoe ontwikkeld berekeningssysteem, dat is gebaseerd op de zogenaamde Tremanormen. Voor de behoefte is de welstand tijdens het huwelijk bepalend; deze wordt berekend aan de hand van het gezinsinkomen tijdens het huwelijk. Voor kinderen zijn Tabellen opgesteld door het Nibud, waaruit het bij het gezinsinkomen behorende behoeftebedrag kan worden afgelezen. Voor de ex-partner wordt vaak een formule gehanteerd om de hoogte van de behoefte te berekenen (de Hof-formule).De draagkracht wordt berekend aan de hand van het inkomen en de lasten van de ouders en de (ex)partner die alimentatie moet voldoen. Niet alle lasten worden in werkelijkheid meegewogen, maar worden er forfaitaire bedragen of vaste normen door het systeem berekend. Meer specifieke en uitgebreidere informatie zal uw mediator u geven.
Lees meer
> over kinderalimentatie
> over partneralimentatie
Wilt u na de scheiding de huur/koopwoning blijven bewonen en gaat uw (ex)partner elders wonen? Of wilt u voorlopig, tijdens de scheidingsprocedure en enige tijd daarna, (in ieder geval) in de echtelijke woning blijven wonen (uitsluitend en voortgezet verblijf)?
Als u doelt op de definitieve situatie, dan moet er onderscheid gemaakt worden tussen een huurwoning en een koopwoning. Ingeval van een huurwoning bent u van rechtswege als gehuwden huurder en mede-huurder. Dus ook als u oorspronkelijk niet zelf het huurcontract bent aangegaan of u niet als huurder daarin bent benoemd, dan heeft u tegenover de verhuurder het recht de overeenkomst voort te zetten. Dit kunt u beter wel formaliseren, zodat de verhuurder op de hoogte is van de scheiding en voortzetting van de overeenkomst door u.
Ingeval van een koopwoning zal er – als u in gemeenschap van goederen bent getrouwd – in beginsel een uitkoop moeten plaatsvinden: u zult de helft van de over/onderwaarde moeten delen samen. Vooral bij een overwaarde zal de partner die de woning wil toegedeeld krijgen, een financiering moeten kunnen aangaan om de ander te kunnen uitbetalen. Van belang voor de partner die wordt uitgekocht is, dat deze uit de hoofdelijke aansprakelijkheid van de bestaande hypothecaire lening(en) wordt ontslagen. Het is ook mogelijk andere fiscaaltoelaatbare regelingen te treffen. Wij informeren u graag.
Doelt u op de voorlopige situatie en wilt u dat uw (ex)partner de woning verlaat of daar niet mag terugkeren zolang u er woont, dan kunt u in een voorlopige voorzieningen procedure (relatief snel en kort) de rechter vragen om dit te bepalen. Als u alleen in de woning mag verblijven (en dus niet uw (ex)partner), dan zegt dit niets over de vraag wie uiteindelijk de woning krijgt toegedeeld of het huurrecht krijgt toegedeeld.
Lees meer
> klik hier voor voorlopig uitsluitend verblijf onder “echtscheiding met ieder een eigen advocaat”.
> klik hier voor voortgezet verblijf echtelijke woning onder “echtscheiding met ieder een eigen advocaat”.
Mogelijk heeft u een vraag of wenst u een kosteloos adviesgesprek, neem dan gerust contact met ons op.