De omgangsregeling staat of valt met de kwaliteit van het contact tussen de ouders. De omgangsregeling wordt nooit een succes als de omgang tussen de ouders onderling slecht verloopt. Vaak is een niet goed lopende omgangsregeling hier het directe gevolg van. Het is dan de taak van de bemiddelaar om eerst de communicatie tussen de ouders te analyseren. Vaak is het de onvrede tussen hen beiden die het daadwerkelijke probleem vormt voor de kinderproblemen. De mediator zal de ouders daarna begeleiden bij het op gang brengen van een goede communicatie, waarbij respect voor elkaar als ouder aanwezig moet zijn.
Het is goed voor ouders om te weten dat kinderen nog al eens een echtscheiding ervaren als het verlies van een ouder. Een kind kan daardoor verlatingsangst krijgen. Regelmatig contact met de ouder die het kind meent te verliezen is dan van groot belang. De ontwikkeling van het kind wordt anders bedreigd.
Over het algemeen slagen ouders er in om in goed overleg tot een contactregeling (omgangsregeling) te komen. Een omgangsregeling houdt nogal eens in dat de niet dagelijks verzorgende ouder de kinderen om het weekend, eventueel nog een middag of dag tussendoor en de helft van de vakanties, feestdagen en verjaardagen bij zich heeft.
Ouders zijn geheel vrij in het bepalen van de omgangsregeling die zij willen overeenkomen. Soms zijn ouders daar zeer creatief in. In ieder geval moet een duidelijke omgangsregeling tot stand komen, zodat iedereen, en vooral de kinderen, weten waar zij aan toe zijn.
Bij oudere kinderen (vanaf 14 jaar ongeveer) komt veelal geen omgangsregeling op papier te staan omdat vaak direct overleg tussen de ouder en het kind plaatsvindt. Het kind heeft dan zelf een sociaal leven en wil niet vastgeprikt zijn aan vaste contactmomenten.
De afspraken over de contactregeling (omgangsregeling) wordt opgenomen in het ouderschapsplan.
Sommige ouders wensen de opvoeding en verzorging in bijna gelijke mate plaats te laten vinden. Dan spreekt met over een co-ouderschap.
De mediator zal u helpen om een zorgregeling (waaronder de omgangsregeling) te maken. Daarmee maken ouders voor zichzelf én de kinderen duidelijk hoe het ouderschap in de toekomst ingevuld zal worden. In een zorgregeling worden duidelijke afspraken tussen ouders opgenomen over te nemen beslissingen betreffende de kinderen.
In een zorgregeling worden duidelijke afspraken tussen ouders gemaakt betreffende te nemen beslissingen over de kinderen. Afgesproken wordt of tussen de ouders wel of niet eerst overleg gepleegd moet worden voordat de andere ouder over een onderwerp een beslissing kan nemen. Op deze wijze worden toekomstige problemen/geschillen voorkomen door ze nu al te bespreken. Daarnaast krijgen ouders duidelijkheid over elkaars wensen en/of gedachten voor de toekomst.
Een zorgregeling is een "hulpmiddel" dat structuur aanbrengt. De zorgregeling is te veranderen. Naar behoefte kan de regeling aangevuld of ingekort worden. Het is vaak de beginfase voor het scheppen van duidelijkheid die voor iedereen gewenst is.
Mogelijk heeft u een vraag of wenst u een kosteloos adviesgesprek, neem dan gerust contact met ons op.