Het ouderlijk gezag houdt in: het recht en de plicht van de ouder om het kind op te voeden en te verzorgen. Hiertoe moeten allerlei beslissingen worden genomen door ouders die het kind betreffen en over zijn vermogen. Denk daarbij aan zaken als:
Als kinderen tijdens uw huwelijk zijn geboren dan heeft u gezamenlijk het gezag over de kinderen. Bij echtscheiding komt daar in principe geen verandering in. Éénhoofdig gezag wordt door een rechter op verzoek van een ouder slechts in zeer bijzondere omstandigheden toegewezen. Dit zal alleen gebeuren als er ´een onaanvaardbaar risico is dat kinderen klem of verloren raken tussen beide ouders´.
Zijn uw kinderen geboren vóórdat u bent getrouwd of bent u helemaal niet getrouwd, dan is de situatie anders. Het gezag van de vader ontstaat dan niet vanzelf, maar moet apart door beide ouders worden aangevraagd.
Gezamenlijk gezag betekent dat één ouder geen beslissingen kan nemen zonder akkoord of medeweten van de andere ouder. Dit brengt na scheiding niet teweeg dat de ouder bij wie het kind voor het grootste gedeelte van de tijd is (de dagelijks verzorgende ouder) voor iedere alledaagse beslissing de andere ouder om toestemming dient te vragen. De dagelijks verzorgende ouder heeft de verantwoordelijkheid om zelf alledaagse beslissingen te nemen. U maakt samen afspraken over hoe u wil omgaan met te nemengrotere beslissingen.
Mogelijk heeft u een vraag of wenst u een kosteloos adviesgesprek, neem dan gerust contact met ons op.