De wet bepaalt dat alimentatiebedragen elk jaar per 1 januari verhoogd moeten worden met een door de overheid jaarlijks vast te stellen percentage (artikel 1:402a BW). Dat is de indexering. Deze indexering moet worden toegepast op zowel partneralimentatie als kinderalimentatie, tenzij u hierover samen iets anders hebt afgesproken. Het percentage wordt jaarlijks vastgesteld door de Minister van Justitie en Veiligheid en is gebaseerd op de loonindex (de gemiddelde stijging van de lonen in Nederland).
Zowel de bij gerechtelijke uitspraak, als de bij overeenkomst vastgestelde bedragen voor levensonderhoud (partner- en kinderalimentatie) worden jaarlijks van rechtswege geïndexeerd. De indexering is dus niet alleen van toepassing als er een gerechtelijke uitspraak is, maar ook als u samen afspraken hebt gemaakt en deze hebt vastgelegd in bijvoorbeeld een convenant en/of ouderschapsplan. Van rechtswege wil zeggen dat deze automatisch toegepast moet worden en er niet eerst nieuwe afspraken hoeven te worden gemaakt of de rechter eerst een beslissing hierover moet nemen.
De alimentatieplichtige moet zelf de verhoging doorvoeren en voor betaling van het verhoogde bedrag zorgdragen (uit zichzelf). Alimentatieplichtigen dienen de vastgestelde alimentatie telkens voor de eerste dag van iedere nieuwe maand aan alimentatiegerechtigden te hebben voldaan. De eerste keer dat het nieuwe alimentatiebedrag voldaan dient te worden is dan ook in december 2023 voor de maand januari 2024.
Het percentage voor 2024 bedraagt 6,2%. Dit is het hoogste indexeringspercentage van de afgelopen jaren. In 2022 bedroeg het indexeringspercentage 1,9% en in 2023 bedroeg het indexeringspercentage 3,4%. Met de handige rekentool waarnaar wordt verwezen op onze website www.knegtmansadvocaten.nl (onderdeel echtscheiding), ziet u in één oogopslag welk bedrag per 1 januari 2024 (te betalen in december 2023) betaald of ontvangen zal moeten worden.
De indexering moet jaarlijks worden voldaan, maar dat gebeurt lang niet altijd, bijvoorbeeld omdat niet iedereen weet dat dit moet. De verplichting om de jaarlijkse verhogingen alsnog te voldoen, blijft wel bestaan. Alleen de achterstallige indexering die ouder is dan vijf jaar, is niet meer te incasseren, omdat deze is verjaard.
Wijs elkaar - als alimentatieontvanger en - betaler - op deze verplichting en maak gebruik van de rekentool om de verhoging en het nieuwe bedrag te berekenen. Komt u er samen niet uit, overweeg dan om samen naar een mediator te stappen of contact op te nemen met een advocaat die u zal informeren en adviseren en waar mogelijk en nodig zal helpen bij het incasseren van de verhoging.
Kunt u als alimentatiebetaler het zich niet veroorloven om een hogere bijdrage te gaan voldoen, bijvoorbeeld gezien het uitzonderlijk hoge indexeringspercentage voor 2024? Laat u dan eens informeren en adviseren over de mogelijkheden om een wijziging van de bestaande alimentatieregeling (gerechtelijke uitspraak of convenant / ouderschapsplan) te kunnen verkrijgen.