Indien echtgenoten besluiten om het huwelijk te laten ontbinden, zullen zij naar elkaar hun wensen kenbaar dienen te maken omtrent onder andere de verdeling van de echtelijke woning. Er van uitgaande dat er sprake is van een gemeenschap van goederen, komen onder andere de volgende vragen aan bod. Wordt de echtelijke woning verkocht? Wordt de woning aan één van beide echtgenoten toebedeeld? Indien het laatste het geval is dienen een aantal handelingen verricht te worden.
Partijen dienen overeenstemming te bereiken omtrent een eventueel uitkoopbedrag. Vaak is dat de helft van de overwaarde. Uiteraard dient degene die de woning krijgt toegescheiden wel in staat te zijn de ander daadwerkelijk te kunnen uitkopen. Daarvoor dient dan vaak een (extra) hypotheek te worden afgesloten. Voorst dient de echtgenoot die de woning zal verlaten ontslagen te worden uit de hoofdelijke aansprakelijkheid. Uiteraard zijn er meerdere mogelijkheden denkbaar. Tijdens de bemiddeling kunnen deze aan bod komen.
Indien een nieuwe hypotheek afgesloten moet worden in verband met de uitkoop, dan blijft de hypotheek aftrekbaar.
Indien echtgenoten er voor kiezen dat een echtgenoot in de woning blijft en de ander mee blijft betalen aan de hypotheekrente, dan is de hypotheekrente aftrekbaar voor de duur van twee jaren. Hier zijn wel voorwaarden aan verbonden. Zo dient degene die in de woning blijft wonen wel het eigen woning forfait aan te geven. Dus let op.
Advies van een hypotheekadviseur is vaak aan te raden.
Helaas is een echtscheiding over het algemeen niet langer een dringende redenen om voorrang te krijgen op andere woningzoekenden.