De regelingen die getroffen worden in het kader van een echtscheiding hebben fiscale aspecten en gevolgen. Helaas wordt dit onderdeel te vaak door een niet advocaat-bemiddelaar niet beheerst. Zo moet men bijvoorbeeld niet alleen rekening houden met fiscale consequenties bij de alimentatiebetalingen in geld, maar tevens in natura. Enkele andere voorbeelden.
Jaarlijks wordt aangifte gedaan van inkomensten-belasting. Daarbij is vaak onvoldoende kennis en inzicht aanwezig wat betreft belangrijke fiscale momenten zoals:
Onderscheiding en aandacht voor deze momenten is van belang. Indien sprake is van fase b, worden echtgenoten namelijk zelfstandig belast voor alle door henzelf genoten inkomens (en vermogens) bestanddelen. Zij genieten alleen bepaalde aftrekposten en worden voor de toepassing van de heffingskortingen als alleenstaand beschouwd (tenzij men uiteraard een nieuwe partner heeft).
Gedurende een echtscheiding kunnen de echtgenoten anders overeenkomen. Partijen zijn vrij in de verdeling. De echtscheidingsbemiddelaar bespreekt zonodig deze opties met de echtgenoten.
Indien fase c van toepassing is, hebben de echtgenoten geen keuze meer.
Soms komen ouders in aanmerking op diverse kortingen zoals arbeidskorting, (aanvullende) kinder-korting, (aanvullende) alleenstaande ouderkorting. Zulks is van invloed op meerdere momenten. Tevens bij de bepaling van de alimentatie. Ook hier is specialistische kennis vereist.
Indien de echtelijke woning aan één van beide ouders wordt toegescheiden, dan hoeft geen overdrachts-belasting voldaan te worden.
Niet onbelangrijk om te weten is dat de ontvanger van alimentatiegelden belasting dient te betalen over de ontvangen bedragen en dat de betaler belasting terug ontvangt. Dit betekent vaak dat de ontvanger gemiddeld 40% van de alimentatie dient te voldoen aan de belastingdienst en de betaler deze 40% terugkrijgt. Dit geldt tevens bij een eventuele afkoop van de alimentatie.
Let op! Vaak wordt de vergissing gemaakt dat van afkoop van alimentatie geen sprake is (en er dus geen sprake zou zijn van fiscale gevolgen) als echtgenoten overeenkomen dat geen alimentatie wordt betaald maar de degene die recht heeft op alimentatie daarvoor in de plaats in het kader van de verdeling van de boedel meer ontvangt. Deze constructie wordt door bemiddelaars vaak voorgesteld omdat dit de eenvoudigste weg is, maar grote zorgvuldigheid is hier gezien eventuele fiscale consequenties geboden.
In het kader van de verdeling c.q. scheiding van de boedel kan het voorkomen dat de ene echtgenoot meer ontvangt dan de andere echtgenoot. Dan kan er sprake zijn van schenking waardoor er schenkingsrechten voldaan dienen te worden. Bemiddelaars dienen hier alert op te zijn. Alsnog later een belastingaanslag ontvangen is immers niet prettig.